Tjoret Ryggmarg ( Tethered cord )

Tjoret ryggmarg ses ved enkelte medfødte misdannelser.
Hos individer født med ryggmargsbrokk i korsryggen eller halebensområdet, vil den normale vandringen av nedre del av ryggmargsanlegget i fostertiden ha vært stoppet på grunn av at brokkanlegget låser nedre del av ryggmargsanlegget fast. Dersom primæroperasjon ikke kan frigjøre ryggmargsanlegget, vil ryggmargen fortsatt sitte fast etter primærlukningen. Dessuten vil det ofte være en tendens til dannelse av arrvev, som over tid fører til at ryggmargsanlegget likevel ikke beveger seg fritt inne i ryggradskanalen.
Det er derfor en tendens til at også de med en vellykket primæroperasjon på ny
vil få en fastloddning av ryggmargsanlegget etter som tiden går.
I dag er det vesentlig lettere å få oversikt over hvor ryggmargsanlegget slutter ved hjelp av MR...

Operasjoner hvor man frigjør ryggmargsanlegget i hele sin omkrets gir en risiko for å påføre nye funksjonsutfall i nerveforskyningen til bena, tarm og urinveier.

Det er slik at vanskeligheten i gjennomføringen av disse operasjonene ofte blir større ved gjentatt kirurgi, og avveiningen mellom mulig nytteverdi og risiko må derfor være omhyggelig.

Dersom fastlodningen og forstyrrelse av nerveforsyningen er ulik på de to sider av kroppen, vil en fastloddet ryggmarg kunne være en viktig faktor i økende skjevstilling i ryggmargskanalen ( skoliose ). Det er derfor også viktig å være klar over at tethered cord operasjoner kan være et viktig bidrag til å forhindre alvorlig og raskt økende skolioseutvikling.

kilde: ryggmargsbrokkforeningens informasjonsperm.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Mobbing, trakassering og diskriminering

En sånn dag - hvor er pause knappen? -

Nav-bil = økonomisk ruin